22.8.2016

Hyviä uutisia - Sinun ei tarvitsekaan syödä 12 kiloa ruokaa päivässä saadaksesi suositellun määrän vitamiineja!

Olemme kuulleet huhua, että joitain ravintolisiä mainostetaan muun muassa vetoamalla siihen, että tavallista ruokaa tulisi syödä päivittäin yli 12 kiloa "päivittäisen vitamiinisuojatarpeen kattamiseksi". Määrä kuulostaa kieltämättä suurelta ja hankalasti saavutettavalta, joten päätimme varmuuden vuoksi vielä tarkistaa asian.

Etkö pysty syömään päivässä 12 kiloa ruokaa? Olisiko helpompaa ottaa vitamiinit purkista?

Laskimme Finelin Ruokapäiväkirja-toiminnon avulla, tarvitaanko tosiaankin näin paljon ruokaa, jotta päivittäinen vitamiinien tarve täyttyisi. Valitsimme kypsennettyjä keskiarvotuotteita ja esimerkiksi hedelmät jaettiin banaaniksi ja omenaksi. Tulos on hämmästyttävä! Energiaa tämä setti sisälsi lähes 16 000 kcal, joka vastaa noin viikon energiantarvetta. Kuten alla olevasta kuvasta näkee, tästä ruokamäärästä vitamiineja sai jopa 100020000 % päivittäisestä suosituksesta. Yllä olevan kuvan ruokamäärillä ei pelkästään yliarvioida vitamiinien tarvetta, vaan ylitetään jo päivittäisen turvallisen saannin rajat usean vitamiinin kohdalla.

Pienempikin määrä perusruokaa riittää turvaamaan vitamiinien saannin.

Ravintolisien yliampuvat markkinointiväitteet ovat herättäneet keskustelua viime viikonloppuna. Juhani Knuuti kirjoittaa blogitekstissään siitä, kuinka pseudotieteellisillä väitteillä markkinoidaan mm. suosittuja Fitline-ravintolisiä. Vaikuttaa siltä, että minkäänlaista näyttöä tuotteiden tehosta ei ole, mutta se ei estä markkinamiehiä ja -naisia kaupittelemasta tuotteita.

Ravintolisillä on kyllä paikkansa ruokavaliossa silloin, kun jonkin ravintoaineen saanti on vaikeutunut tai tarve lisääntynyt. Tuote, jonka markkinointi perustuu harhaanjohtaviin tai jopa törkeän valheellisiin väittämiin, ei kuitenkaan ansaitse Aivosumutorven luottamusta.

7 kommenttia:

  1. moikka, oletko huomannut, että Finelin tiedot ovat tosi vanhat. Esimerkiksi porkkanan ravintoainetiedot ovat vuodelta 1984, näet vuodet kohdasta "julkaisu" ja siinä on linkki siihen, milloin analyysi on tehty. Se porkkana mikä mummon nuoruusaikaan kasvoi maassa rauhassa tehotuotetaan tänä päivänä vauhdilla, niihin ei vain ehdi tulla ravinteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja kiitos kommentista!

      On totta, että Finelin tiedot eivät ole ihan viimeaikaisia. Ja ikävä kyllä THL:n rahoitustilanteen ollessa mikä on, emme varmaankaan ole saamassa ajantasaista tietoa aiheesta lähiaikoina. Uudet analyysit kelpaisivat kyllä meillekin.

      Väitteesi siitä, että esim. porkkanaan ei tehotuotannon takia ehdi tulla ravinteita, kaipaa kuitenkin hieman perusteluja. Väite on kuultu ennenkin, ja tuntuu, että sitä levittävät erityisesti ravintolisäkauppiaat. Maaperän köyhtymisen myötä kasvisten vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudet ovat kyllä voineet pienentyä. Toisaalta mitattuihin pitoisuuksiin vaikuttavat monet muutkin tekijät (esim. analyysimenetelmä, vuodenaika, kasvupaikka, viljelymenetelmä, varastointiolosuhteet), joten on vaikea tietää, kuinka suuria todelliset muutokset ovat ja mistä ne johtuvat.

      Viljelymenetelmien (luomu vs. tavanomainen (eli tarkoittamasi tehotuotanto?) vaikutuksia kasvisten ja hedelmien ravintoainepitoisuuksiin on tutkittu jonkin verran. Tulokset ovat olleet osin ristiriitaisia: joissakin tutkimuksissa eroja on löydetty, toisissa taas ei. Erot eivät kuitenkaan ole olleet johdonmukaisia niin, että luomutuotteet olisivat ravintoainepitoisuuksiltaan parempia (eikä toisinkaan päin).

      Lopuksi pieni ajatusleikki: jos tiamiinia (B1) saisi ensimmäisen kuvan kuvaamasta ruokamäärästä oikeasti vain 10 % Finelin ilmoittamasta määrästä (eli noin 1,6 mg), määrä olisi silti reilusti yli suositellun (1,1 mg). Eli ravintoainepitoisuudessa pitäisi olla todella valtava lasku, jotta väite 12 kg:n ruokamäärästä "vitamiinisuojatarpeen" täyttämiseksi pitäisi paikkansa.

      Poista
  2. Olen tehnyt viime vuosien aikana useampiakin laskelmia hyväksi käyttäen Fineliä ja muutamia alan kirjoja. Ne osoittavat selvääkin selvemmin, että kunhan syö kilon verran kasviksia vuorokaudessa, osan tuoreena, osan keitettynä ja lisäksi noin 100 grammaa kalaa tai lihaa ja pari kananmunaa, ei jää juuri mistään ravintoaineesta paitsi. Jopa kalsiumia saa riittävästi kasviksista kunhan osaa valita oikein. Silti päivittäinen kalorimäärä jää miinukselle, että tuohon mahtuu vielä aikamoinen annos juustoa, leipää, perunoita yms. jos ei ole tarvetta laihtua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa - vahvasti kasviksiin pohjautuva ruokavalio höystettynä hyvillä proteiininlähteillä takaa melko varmasti vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävän saannin. Toki D-vitamiinin kanssa pitää olla vähän tarkempana, mutta sitäkin voi kalaa ja/tai D-vitaminoituja maitotuotteita ja rasvalevitteitä käyttämällä saada tavallisesta ravinnosta kylliksi.

      Poista
  3. Miten tämä ruokamäärä oli koottu? edustaako se keskivertoihmisen valintoja, tuskinpa. Jos se vitamiini yms. määrä olisi koottu normilihavan ihmisen ruokakassista niin energiamäärä olisi saatu hyvinkin nopeasti täyteen, mutta ravintoaineiden määrät todennäköisesti aivan eri luokkaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ensimmäistä kuvaa on meidän saamien tietojen mukaan käytetty vitamiinivalmisteita mainostettaessa. Kuvassa väittävät, että tarvittavat vitamiinit tulevat vasta tuosta määrästä ruokaa. Meillä ei ole tietoa, mihin laskelmiin perustavat väitteensä, se kun ei selvästikään vastaa totuutta.

      Olet oikeassa siinä, että normityypin ruokakassissa ravintoaineiden suhde energiaan ei aina ole ihanteellinen, mutta mielestämme ratkaisu tähän ei tällöinkään ole vitamiinivalmisteet vaan ruokavalion laadun parantaminen.

      Poista
  4. Kautta aikain, verkostomarkkinoinnilla myytävät tuotteet ovat olleet sivuseikka, on sama millaiseksi kyseinen organisaatio on rakennettu, kyseessä on lähinnä yritys piilottaa pyramidijärjestelmä. Missään VM-virityksessä ei ole koskaan pysytty totuudessa ja kaikki markkinointistrategiat ovat enemmän ja vähemmän väärin perustein ja argumentein rakennettuja ja silloin puhutaan ihan mitä sattuu, kuten mainitsemassasi esimerkissäkin. On tullut vuoden -90 bustattua noita monia niin Eviralle kuin muillekin viranomaisille, niin näihin lisäravinteisiin kuin muihinkin VM-virityksiin liittyen. Yleensä vielä jutut kasvavat ja samoin valheet, kuin lumipallo, eli jokainen tuo markkinointiinsa ja omaan myynnin organisaationsa oman lisänsä ja jossain välissä se koko tuote onkin jo niin ylivoimainen, että se parantaa kupasta ja tippurista Ebolaan. VM-virityksissähän ei tuote ole se mitä markkinoidaan, vaan luodaan pilvilinnoja ansaitsemismahdollisuukista vaikka tulot tulevatkin organisaation kasvattamisesta. Mitään tietellisiä tutkimustuloksiahan, mitkä on tehty puolueettomissa tutkimuslaitoksissa ja laboratorioissa, ei ole vaan tutkimukset on tehty omissa "laboratorioissa" tai sitten käyttäen erästä Yhdysvaltalaista, ei virallista lupaa omaavaa laboratoriota, joka ei ole virallisesti hyväksytty ja jota käyttävät kaikki VM-viritykset ja jakavat niitä "virallisina" tutkimustuloksina. Sain aikanaan sohaistua tästäkin VM-virityksiä, josta sitten tuli erilaisia toimia, kun puhkaisin tämän kuplan tuolloin ja kritisoin näitä julkisesti.

    VastaaPoista