1. "Monipuolisesta ruokavaliosta saa riittävästi vitamiineja ja hivenaineita, lukuun ottamatta D-vitamiinia"... vai saako jopa D-vitamiinia?
D-vitamiinia on luonnostaan vain harvoissa ruoka-aineissa. Lisäksi näiden ruoka-aineiden (esim. kala, metsäsienet) käyttötiheys on yleensä epäsäännöllistä tai vähäistä. Tästä johtuen on perusteltua sanoa, että D-vitamiinin riittävä saanti ravinnosta on haastavaa. Tämä ongelma on kuitenkin tiedostettu, ja siihen on pyritty hakemaan parannusta.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta antoi suosituksen nestemäisten maitovalmisteiden D-vitaminoinnista vuonna 2003, sillä useissa selvityksissä suomalaisten D-vitamiinin saanti todettiin suosituksiin nähden riittämättömäksi ja veren 25(OH)D-pitoisuuden todettiin laskevan etenkin talvikuukausina. Nestemäisten maitovalmisteiden D-vitaminoinnin aloituksen jälkeen suomalaisten D-vitamiinitilannetta selvitettiin uudestaan, ja sen todettiin hieman parantuneen. Se ei kuitenkaan ollut parantunut riittävästi, joten vuonna 2010 annettiin uusi suositus, jossa D3-vitamiinin määrä kaksinkertaistettiin täydennetyissä elintarvikkeissa. Tällä hetkellä nestemäisiin maitovalmisteisiin suositellaan lisättävän D3-vitamiinia 1 mikrogramma 100 grammaa kohden ja levitettäviin ravintorasvoihin 20 mikrogrammaa 100 grammaa kohden. Myös osaan kasvipohjaisista juomista lisätään D2-vitamiinia. Lisäksi markkoinoilla on nestemäisiä maitotuotteita, joihin lisätään suosituksia suurempia D-vitamiinimääriä, sekä esimerkiksi D-vitaminoituja mehuja.
Suomalaisen aikuisväestön ruoankäyttöä ja ravinnonsaantia selvittäneen Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan suomalaisten D-vitamiinin saanti on viime vuosina parantunut, ja yhtenä syynä tähän pidetään Valtion ravitsemusneuvottelukunnan toimenpiteitä elintarvikkeiden vitaminoinnin suhteen. Vuoden 2012 selvityksessä työikäisillä miehillä D-vitamiinin saanti ravinnosta oli keskimäärin 11 mikrogrammaa ja naisilla 9 mikrogrammaa. Tilanne on selvästi parantunut vuodesta 2007, jolloin vastaavat luvut olivat 7 ja 5 mikrogrammaa.
Aikuisille suositeltu D-vitamiini määrä (10 mikrogrammaa) saavutetaan jo esimerkiksi näin:
2 dl D-vitaminoitua jogurttia (2 mikrogrammaa),
100 g uunilohta (9 mikrogrammaa) ja
2 tl D-vitaminoitua margariinia (2 mikrogrammaa).
Kuulostaako ihan mahdottomalta? Vai voidaanko jopa sanoa, että aikuisen ihmisen, joka noudattaa monipuolista sekaruokavaliota, ei ole aivan mahdotonta saada ravinnosta riittävästi D-vitamiinia.
2. "Suurin osa väestöstä kärsii D-vitamiinin puutteesta"... vai kärsiikö?
Suomalaisten
aikuisten D-vitamiinin saanti ravinnosta on parantunut niin kuin aiemmassa
kappaleessa todettiin. Samoin D-vitamiinilisien käyttö on viimeisten vuosien
aikana yleistynyt. Finravinto 2012 -tutkimuksessa D-vitamiinilisää käyttävillä
D-vitamiinin kokonaissaanti (ravinnosta + ravintolisistä) oli miehillä
keskimäärin 29 mikrogrammaa ja naisilla 25 mikrogrammaa.
THL:n
FINRISKI-aineistossa vuonna 2012 työikäisten miesten seerumin 25(OH)D-pitoisuus
oli keskimäärin 63 nmol/l ja naisten 67 nmol/l. D-vitamiinilisää käyttävillä
miehillä ja naisilla pitoisuus oli keskimäärin 73 nmol/l, ja D-vitamiinilisää
käyttämättömillä hieman alle 60 nmol/l. D-vitamiinipitoisuuden optimaalisesta tavoitearvosta
ei ole yhtä ehdotonta määritelmää, mutta yleisesti veren 25(OH)D-pitoisuutta pidetään
riittävänä, kun se on yli 50 nmol/l. Alle riittävänä pidetyn pitoisuuden jäi
26 % miehistä ja 21 % naisista. Tilanne on parantunut vuodesta 2002, jolloin
FINRISKI-aineistossa seerumin 25(OH)D-pitoisuudet olivat miehillä keskimäärin
45 nmol/l ja naisilla 48 nmol/l. Riittämätön veren 25(OH)D-pitoisuus
oli tällöin 47 prosentilla aikuisista.
Olisi ehkä
jo aika myöntää, ettei suomalaisten D-vitamiinitilanne keskimäärin ole enää
niin surkea, kuten yleisesti vielä luullaan. Parannusta on tapahtunut huimasti,
ja D-vitamiinitilanteemme onkin Pohjoismaiden paras.
Edelleen
on kuitenkin riskiryhmiä, joiden D-vitamiinitilanteeseen on syytä kiinnittää
huomiota. Tästä syystä D-vitamiinilisän käyttöä ympäri vuoden suositellaankin
lapsille, vanhuksille ja raskaanaoleville sekä imettäville. Myös
maahanmuuttajat hyötyvät D-vitamiinilisästä. Edelleen on myös aikuisia, jotka
eivät syö tarpeeksi monipuolisesti saadakseen riittävästi D-vitamiinia
ravinnosta. Tässä tapauksessa heidänkin on hyvä käyttää D-vitamiinivalmistetta.
Lähteinä tässä jutussa on käytetty:
Helldán A, Raulio S, Kosola M, Tapaninen H, Ovaskainen M-L, Virtanen S. Finravinto 2012 -tutkimus.
Lamberg-Allardt C, Viljakainen H. D-vitamiinitilanteen seurantatutkimus 2002-2004. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä. 2006
Paturi M, Tapanainen H, Reinivuo H, Pietinen P. Finravinto 2007 -tutkimus.
Raulio S, Erlund I, Männistö S, Sarlio-Lähteenkorva S, Suhdvall J, Tapanainen H, Vartiainen E, Virtanen S. Successful nutrition policy: improvement of vitamin D intake and status in Finnish adults over the last decade. DOI: http://dx.doi.org/10.1093/eurpub/ckw154 First published online: 10 October 2016
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. D-vitamiinityöryhmän raportti 2010.